Van november 1916 tot maart 1917 bouwden en verbonden 500 tunnelgravers uit Nieuw-Zeeland een uitgebreid netwerk van ondergrondse tunnels ten zuidoosten van Arras. Het doel is duidelijk: om dichter bij de vijandelijke linies te komen en op het verrassingseffect te spelen. Op 9 april 1917 om 5.30 uur Engelse tijd, na een week samen te hebben geleefd, liepen 24000 Britse soldaten uit de tunnels om zo de eerste Duitse linies compleet te verrassen. De aanval markeert het begin van de Slag bij Arras, die alle strijdkrachten van het Gemenebest mobiliseert tot 17 mei langs een 20 kilometer lange frontlinie van Vimy in het noorden tot Bullecourt in het zuiden.

Het epische verhaal van deze 500 Nieuw-Zeelanders (waaronder een bataljon Maori) die van over de hele wereld kwamen om krijtgroeven met elkaar te verbinden is gewoonweg onvoorstelbaar. Van november 1916 tot maart 1917 groeven de “N-Z’ers” met de kracht van hun armen maar liefst 8 kilometer, of 80 meter per dag! En dat netwerk werd verbonden met een groot ondergronds netwerk dat zich eigenlijk uitstrekt over de hele stad Arras. Dat is 20 kilometer aan ondergrondse gangen! Nooit gezien.

Laten we niet vergeten dat er een week lang 24.000 mannen samen moesten leven op een diepte van twintig meter… Alles werd zorgvuldig uitgedacht, te beginnen met de elektriciteit en de aanleg van de spoorwegen. De Royal Engineer compagnies hebben de steengroeven ontworpen op basis van een operationeel hoofdkwartier. Ze aten er, ze sliepen er, ze namen er een douche, ze installeerden er communicatiemiddelen, ze bewaarden wapens in deze strategische krijtkathedraal.

Om hun weg ondergronds te vinden, hebben de tunnelgravers de grote steden van hun land naar hun positie vernoemd.

Vandaag kunnen bezoekers van de Wellington-steengroeve de voorbereidingen voor de Slag bij Arras ontdekken en de ervaring van de soldaten beleven voor de aanval van 9 april 1917.

Carrière Wellington en pratique

  • Rue Arthur Delétoille, Arras.
  • www.carrierewellington.com .
  • Duur van het bezoek: 1u30. 17 pers.
  • Elke dag van 10u tot 12u30 en van 14u tot 18u.
  • Uitzonderlijke sluiting om 16u op 24 en 31 december. Gesloten op 25 december, van 1 januari tot en met 20 januari 2023
  • Reserveren sterk aanbevolen
  • Alleen in het Frans en Engels
Dit zult u ook leuk vinden